Británia zastavila loď s ruskými vrtuľníkmi pre Sýriu

19.06.2012 Celý región

Londýn 19. júna (TASR) - Veľká Británia podnikla kroky na zastavenie nákladnej lode, ktorá údajne vezie do Sýrie ruské útočné vrtuľníky, informovala dnes televízia BBC.

Plavidlo MV Alaed muselo prerušiť svoju plavbu približne 80 kilometrov od severného pobrežia Škótska. Stalo sa tak potom, ako mu londýnska poisťovacia asociácia MV Alaed Standard Club zrušila poistné krytie s odvolaním sa na nejasnosti okolo jej nákladu.

Podľa pravidiel námornej dopravy môže plavidlo pokračovať v ceste, až keď si zaistí nové poistenie. Predpokladá sa, že loď v súčasnosti kotví popri škótskom súostroví Vonkajšie Hebridy. Ruská strana sa zatiaľ k prípadu nevyjadrila.

"Vieme o tom, že loď vezie zásielku modernizovaných útočných helikoptér ruskej výroby určených pre Sýriu," uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa informácií Standard Clubu sa na palube plavidla nachádzajú aj rakety a ďalšia vojenská munícia. Na vývoz zbraní do Sýrie sa pritom vzťahuje embargo EÚ.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová nedávno uviedla, že do Sýrie smerujú z Ruska útočné vrtuľníky, ktoré by mohli byť použité pri potláčaní protivládnych protestov. Nemá ísť pritom o nové, ale modernizované staršie stroje.

Rusko obvinenia USA odmieta a tvrdí, že Sýrii dodáva len zbrane obranného charakteru. Moskva však pripustila, že v Rusku vykonali vopred naplánované opravy helikoptér dodaných Damasku "pred mnohými rokmi".
 

Vyberte región